Aranżacja kuchenna – co trzeba uwzględnić?
3 min read
Urządzenie przestrzeni kuchennej nie należy do najłatwiejszych czynności. Warto przed podjęciem ostatecznych decyzji stworzyć własny folder inspiracji, spisać własne potrzeby, poczytać różne porady doświadczonych profesjonalistów i poszperać Internet od A do Z. Dobrym źródłem wiedzy są nieco już mniej popularne pisma wnętrzarskie, a nawet wizyty w sklepach meblowych czy u znajomych, którzy niedawno robili remont i popytać na jakie rozwiązania się zdecydowali. Decydując się na remont kuchni musimy zdecydować czy wybieramy kuchnię robioną na zamówienie czy korzystamy z gotowych rozwiązań. Jakie aspekty są kluczowe w zaaranżowaniu funkcjonalnej kuchni? O czym koniecznie pamiętać?
Gotowa bądź robiona na zamówienie kuchnia
Przed podjęciem decyzji o typie kuchni, kształcie, rodzaju frontów i kolorów na początku należy zdecydować, czy korzysta się z możliwości robienia kuchni na wymiar czy decydujemy się na zakup gotowej kuchni. Kuchnia robiona na zamówienie pozwala uwzględnić wszelkie potrzeby i preferencje, co nie jest możliwe przy gotowych meblach. Trzeba liczyć się jednak z faktem, że kuchnia na wymiar kosztuje więcej w porównaniu z już gotową.
Na co zwrócić uwagę urządzając kuchnię?
Po pierwsze trzeba zwrócić uwagę na odpowiednie rozmieszczenie przyłączy gazu, wody i gniazdek z prądem. Należy zaplanować dodatkowe gniazda na takie sprzęty jak lodówka, ekspres do kawy, piekarnik czy czajnik. Druga kwestia to kolor ścian, podłóg oraz fronty meblowe. Następna decyzja to wybór AGD wolnostojącego bądź przeznaczonego dla zabudowy. Duże znaczenie mają także wymiary, by były one funkcjonalne podczas codziennego użytkowania. Najlepiej by szerokość blatu pomiędzy lodówką a zlewozmywakiem miała minimalnie 40 cm. Zlew i płyta grzewcza nie mogą znajdować się między sobą wzajemnie, minimalna odległość między nimi to 60 cm. By blat był komfortowy w użytkowaniu warto, by miał chociaż 200 cm długości oraz by został umieszczony na wysokości 85 cm albo 15 cm poniżej zgiętego łokcia. Osobom, którym zależy na przestrzeni do przechowywania warto wyposażyć kuchnię w zabudowę z koszami cargo i szufladami. Kolejny aspekt to decyzja odnośnie tego, czy chce się miejsce do jedzenia posiłków w kuchni, czy jest możliwość umieszczenia stołu z krzesłami czy wyspy kuchennej. Tak jak rodzaj mebli i frontów ma znaczenie, tak i oświetlenie to kolejny punkt, na który koniecznie trzeba poświęcić czas. Najlepiej by było ono wielopunktowe, znajdowało się nad blatem roboczym, stołem i wyspą.
Na jakie wygodne rozwiązania warto postawić?
Urządzając kuchnię warto kierować się kilkoma funkcjonalnymi wskazówkami, dzięki którym można świadomie rozmieścić urządzenia. Chodzi o uwzględnienie ciągu roboczego i właściwych odległości pomiędzy sprzętami. Na dobrze rozplanowany ciąg roboczy składa się lodówka, blat o minimalnej szerokości równej 30 cm, zlew, blat, kuchenka i ostatnia część blatu. Kuchnie w kształcie L lub C wraz z wyspą mogą ustawić ciąg na planie trójkąta, umieszczając lodówkę i zlew w jednym ciągu a kuchenkę z piekarnikiem np. na wyspie kuchennej. Mówiąc o rozmieszczeniu, warto pamiętać także o właściwym rozłożeniu wszystkich akcesoriów kuchennych po szafkach i szufladach.
Pomocne jest to, gdy nad zlewem mieści się szafka z ociekaczem, bądź jest miejsce na niego obok zlewu na blacie roboczym. Na blacie, na którym obieramy i kroimy pokarmy warto mieć pod ręką kosz na odpady. Tuż obok zmywarki najlepiej, by znajdowała się szafka na zastawę stołową i sztućce.
Materiał przygotowany we współpracy z IZIkuchnie.pl – sprawdź kuchnie od IZIKUCHNIE Gdańsk.